A környék kínálata                

 
Szállás
Gasztronómia
Sport és pihenés
Konferenciák
Fényképtár
Árajánlat
Rezerváció
Környék és közlekedés
A környék kínálata
Hotel Smokovec

Starý Smokovec 25
062 01 Vysoké Tatry
Szlovákia

Rezerváció :


Tel. : +421-52-4425191
Fax: +421-52-4425194
www.hotelsmokovec.sk 

Belianszka barlang

Belianszka barlang (bejárata 885m) a Magas Tátrában található, a Kobylie hegycsúcs északi részén a Tátrai katlan fölött.
Azok a feltevések, hogy az ősember is ismerte már, nincsenek alátámasztva. A 18. század folyamán kincskeresők látogatták, akiknek a feljegyzése a barlang falain maradtak. De igazán a turisztikai és tudományos érdeklődés középpontjába Július Husz és Ján Britz 1881. 8. 5. felfedező útja után került. A nagyközönség számára 1882-ben nyitották meg, majd 1896-ban az első barlangok közé tartozott, melyben elektromos megvilágosítást létrehozták. A közlekedést egyre fejlesztették a barlang területén, és újabb felfedezések bővítették területét.
A barlang teljes hossza 1752 m, ebből 1001 m folyosó szakasz várja a látogatókat.


Dobsinai jégbarlang

Ez a védett termlészeti képződmény a legnagyobb és a legfigyelemreméltóbb hazánkban. 1870. 7. 15-én fedezte fel E. Ruffini mérnök a társaival. 1871-ben megnyitották a nagyközönség számára. 1887-ben az első barlang volt Európában, melyben elektromos megvilágítás volt.
A barlang bejárata a Ducsa hegy északi részén található, 969,5 m magasan, a barlang teljes hossza eléri a 1232 m-t. A barlang területe a bejárattól fokozatosan lejjebb található, ami az északi fekvésen kivól is hozzá járul a hideg téli levegő beáramlásához és annak lehűléséhez. A nyári időszakban pedig a meleg levegő specifikus tulajdonságai miatt nem képes bejutni a barlang területeire, ami azáltal biztosítja, hogy a hőmérséklet az egész év folyamán 0 °C alatt marad. A gazdag formavilág legfőképp a levegő áramlás által alakult ki.
A jég teljes térfogatát kb. 110 000 m3-re becsülik.


CHATA POD RYSMI - Menedékház

A hegység körvonalai alatt épült menedékház a legmagasabban fekvő menedékháznak számit a Magas Tátra területén. Azt a gondolatot, hogy egy menedékházat kellene építeni ezen a térségen elsőként az osztrák hegymászó Ubald Felbinger fogalmazta meg a 19. század végén. A megépítését évekig halogatták a technikai nehézségek és a magas költségek miatt, miközben a megépítés helye is váltakozott (Žabie plesá, Hrebeň Váhy, stb. területeket tervezték). A menedékház építésének költségeit a Csehszlovák turisták klubja biztosította, Sasinka cég kivitelezte, mely 1931-1932 nehéz klimatikus körülmények között realizálódott, és ünnepélyesen 1933-ban megnyitották.
A II. világháború ideje alatt csak kevesen látogatták, legfőképp a fasiszták elől menekülők használták ki.
Az első rekonstrukciót 1954-ben végezték le rajta egy lavina okozta károk miatt, majd 1977-ben egy emeletet építettek a menedékházhoz.


Téry menedékház

Téryho menedékház a legmagasabban fekvő, egész évben üzemelő menedékház. A leglátogatottabb helynek számit a Magas Tátra területén a maga fekvésével az öt szepesi tó körül, csodálatos kilátásával a környező völgyekbe, magasztos hegycsúcsaival.

Többágyas szobák alapfölszereltséggel. A teljes kapacitása 24 fekvőhely.


Zamkovszkého menedékház

A Magas Tátrában található a nemzeti park területén, az erdő felső határa mellett, Malá Studená közelében 1475 tengerszint fölötti magasságban.


Bilikova menedékház

A menedékházat 1934-ben építették, az eredeti neve Guhrova menedékház volt. 1936-ban átépítették, és a II. világháború után egy turista szállót építettek hozzá. 1946-tól viseli Pavol Bilík (1916 - 1944) nevét, aki a Horny Smokovec pénzügyőrség felügyelője volt és részt vett a SNP-n, majd a fasiszták kivégezték őt Kezmaroknál.


POPRÁDI TÓ MENEDÉKHÁZ

A menedékház ott áll, ahol 1879-ben az Osztrák- kárpáti társaság javaslatára épültek menedékházak és kunyhók. Az első a Majlát menedékház volt, melyet Vojtech Majlátról, a Liptói alispánról, a táraság alelnökéről neveztek el. 1880-ban a menedékház leégett, és 1881-1890 között az eredeti helyén egy kőből készült menedékházzal pótolták, melynek 3 helyisége volt.
A tűz pusztítása után 1892-ben František Mariássy épített ide egy új menedékházat, amelyet azonban a völgy új tulajdonosa Hohenlohe fejedelem 1897-ben lebontatott, hogy megakadályozza a turista forgalmat. 1899-ben a közvélemény nyomására Hohenlohe fejedelem új menedékházat építetett, mely több felújítás mellett 1961-ig működött.

1951-ben a menedékházat átnevezték Morávka kapitány menedékházának Štefan Morávka tiszteletére, aki a pénzügyi felügyelőség parancsnoka volt Strbské Pleson, és aki a Magas Tátra (Grúnik).

1958-1961 között az említett területen egy hegyi szállót építettek étteremmel és bárral, amely nem felelt meg a többségben ide látogató hegyi és turista közönségnek, ezért ismét átépítették menedékháznak. Ebben a formájában létezik ma is.


Zakopané város

Zakopané az egyik legismertebb turista hely Lengyelországban. Zakopané, melyet mint turista attrakciót a 19. század második felében „fedeztek” fel, nem megy ki a divatból, sőt, minden évben több és több turistát vonz ide. Akik annyira meg vannak elégedve az itt eltöltött időszak alatt a tátrai környékkel, hogy reménykednek abban, hogy majd ismét vissza fognak ide térni. Zakopané a népszerűségét az ide látogatók körében az itt létesült lehetőségeknek köszönheti. Telén számos sífelvonó működik, télen csodálatos az idő mind a kezdők számára, mind pedig a gyakorlott síelők számára. Nyáron a Magas Tátra meredek falai biztosítanak nehéz hegymászói lehetőségeket a kedvtelők számára, de úgyszintén azoknak is, akik a festői völgyön és a hegygerincen át vonulnak, melyek körülölelik Zakopanét. Az idelátogatókat főképp a város egyedi atmoszférája vonzza ide, amely két faktort egyesit önmagában: a Podhalske régió lakóinak eredeti népi kultúráját, és „Witkacy“ színház and Szymanowského zenéje részletesen kidolgozott repertoárja. Szintén ide vonzza a látogatókat mindaz, ami a két faktor között húzódik meg . a kávéházak varázslata, jazz és rock koncertek a helyi pincékben, a hegyek látványa, a lassú színes tömeg a Krupówkého utcán.


Szepesi vár

634 m méter magasan, egy mészkő sziklán, mely a tereptől 200 m magasan van, a Szepesi katlanban található az egyik legcsodálatosabb nemzeti kulturális emlékmű a Szepesi vár. Nemcsak a 12. és a 18. század közötti építészet bizonyítéka, de a nagyságával, ami több mint 4 hektár (pontosan 41 426 m2) az egyik legnagyobb várkomplexum Közép-Európában.
A történelme is nagyon gazdag. A kőzet, amelyen ma is helyezkedik, már kőkorszakban is lakott volt. Az ókori letelepedés időszámításunk kezdetén érte el csúcspontját, amikori itt egy hatalmas és óriási megerősített várhely keletkezett, u. n. púchovi kultúra. Ennek a sáncnak a maradványit egy nerégi archeológiai ásatáson fedezték fel. Földművelő és kézműves lakosok házának a maradványait találták itt. A fennmaradt erődítmény részeinek elrendezéséből és méretéből lehet következtetni, hogy abban az időben itt volt található a Szepes közigazgatásának központja. A még megtalált sáncok maradványai arra utalnak, hogy az egész várat körülölelték, és áthaladtak a legnagyobb várudvaron. A vár megsemmisülése után keletkezet a szomszédos dombon, Drevenikon a következő erős vár. Csak utána kezdett kiépülni a mai Szepesi vár.

Tvorba web stránok
Hotel Smokovec Slovensky English Deutsch Magyarul